lördag, september 29, 2007

Burma


Säg vad du vill om Burmakrisen men den får tydligen folk att reagera. Även i detta gäspiga, avlånga i-land. Folk tar på sig röda tröjor, skickar kedjesms, bakar och skriver på uppropslistor. Några kritiserar andra människors initiativ och menar på att det är fjantigt och att de flesta bara har på sig en röd tröja för att det är "chict".
Jag säger bara att jag vet varför detta engagerar så många. Händelserna i Burma är en perfekt mediastory. Du har det onda mot det goda. Vackra fredsälskande munkar mot fula våldsamma diktatorer. Eller som Vassa Eggen skriver, "en fredlig marsch mot stark armé, folkets fattigdom mot pärlbeströdda generaldöttrar."
En fråga som jag ställer mig är varför inte världsamfundet har reagerat tidigare mot diverse förtryck i Burma? För det har ju knappast rått brist på kunskap om detta, trots att landet varit så slutet. När Carl Bildt fick den här frågan i veckan sa han att världsamfundet visst har uttalat sig i frågan, men medierna har inte varit särskilt intresserade förut.
Jag tycker att munkarna och invånarna i Burma behöver vårat stöd i deras kamp mot frihet! Och om någon därute tvivlar på att deras insats gör någon nytta så är svaret; JA! Du behövs och tillsammans kan vi påverka mer än vad vi tror! Det här kan du göra idag.
Bild Aftonbladet

3 kommentarer:

Christina W sa...

Jag håller helt med dig i det du skriver. HImla bra!

Cajsa sa...

Usch, det är så himla tragiskt att vad media tror säljer är så avgörande för en massa förtryckta människor. Det är väl just den stora uppmärksamehetn nu helt plötsligt (efter 20 år!) som gör att vissa ställer sig frågande till engagemangets äkthet. Men jag vill verkligen tro att människor i allmänhet bryr sig, det är bara så himla svårt att få tillgång till konkret information i allmänhet hos slutna diktaturer i de dagliga nyheterna.

Vera sa...

christina w: Kul att du hittade hit :)

cajsa: ja, media har en sjuklig makt som ibland är skrämmande. Jag tror att man som konsument/läsare ska ha det i tankarna.