onsdag, januari 23, 2008

Haute couture spring 2008

Just nu pågår spring 2008 haute couture-visningar i Paris. Men vad är haute couture?

Jo, haute couture (uttalas; ått kotyr) är franska och betyder ordagrant “hög sömnad” eller “högt klänningsmakeri”. Haute couture är nämligen specialgjorda och exklusiva klädesplagg gjorda i de bästa materialen och med särskild omsorg för detaljerna.
Visningarna är ofta väldigt spektakulära och omges av en stor mängd lyx och flärd. Klädesplaggen i sig är däremot en tämligen olönsam affär för designern i fråga då det ofta kostar mer att göra plagget än man kan ta betalt. Varumärkets glamourösa status kan dock inte värderas i kronor och ören.
I Frankrike är termen haute couture skyddad av lag och en lång rad krav måste uppfyllas för att få använda det i samband med sitt varumärke. Den franska staten avgör vilka modehus och designers som anses vara godkända, och de blir sedan medlemmar i organisationen Chambre Syndicale de la Haute Couture.

En av mina favoritdesigners är just Chanel. Det är klassiskt , stilrent och vackert. I denna visningen bar alla modeller ballerinaskor och det var väl inte helt lyckat. Mr Lagerfeld kunde gott slängt in lite pumps tycker jag.
Sen har vi Christian Dior som verkligen hade lyckats i år. Volym, färgexplosioner och underbara detaljer. Låt dig inspireras!
Bilder från Style

3 kommentarer:

åsa sa...

Vilka underbara pasteller den allra översta bilden har. Det gillar jag.

Vera sa...

ja, visst är det inspirerande.

Therése sa...

åååå tack för tipset!! jag kastar mig över style.com!!!