söndag, september 21, 2008

Dagens boktips

Trodde du att vaniljglassen innehåller vanilj, tryffeloljan tryffel och att Pärssons rökta skinka är rökt? Då har du inte läst Mats-Eric Nilssons "Den hemlige kocken - det okända fusket med maten på din tallrik."


Att maten idag innehåller många tillsatser och E-ämnen är väl inte direkt någon nyhet. Men tänk då på att du under ett år får i dig 6-7 kg tillsatser. Det är sjukt mycket. Inte är det nyttigt heller. Boken ger dig många tips på hur du ska tyda innehållsföreteckningarna så du inte blir lurad av uttryck som "färskpressad juice", "hemlagat" eller "nybakat". För att ta exempel med uttrycket "färskpressad juice". I boken får du bl a veta att färskpressad juice inte behöver betyda att juicen nyligen pressats. För fabrikanterna betyder det i stället att juicen pressats direkt efter skörd.
På så sätt slipper tillverkarna transportera hälften av vikten i onödigt skal, och spar mycket i fraktkostnader. Ordet du ska titta efter om du vill ha relativt färskt juice till frukosten är i stället ”nypressad”.
Här är en bra lista på hur du drar ned på tillsatserna:
*Läs på innehållsförteckningarna. Ju kortare lista desto bättre.
*Tänk på att ingredienserna står i storleksordning, om glukos- och fruktossirap står först på glassen du tänker köpa är det huvudingrediensen – inget bra val med andra ord.
*Låt dig inte luras av ord som naturligt, färskt och hemlagat när maten i själva verket består av onaturliga tillsatser.
*Hur mycket äkta råvara, så som skaldjur, svamp och jordgubbar, innehåller produkten egentligen?
*Ekologisk och kravmärkt mat är bättre än annan mat, men tyvärr inte helt utan tillsatser. Räkna med att du får gå i flera butiker.
*Ge inte upp!

En av huvudnycklarna till god hälsa är att äta rätt och näringsrik mat. Bli medveten om vad du stoppar i dig, det handlar ju om ditt liv! Jag rekommenderar alltså varmt den här boken till er alla. Just nu finns den att köpa som pocket billigast på Kulturbutik, 31 kr.

3 kommentarer:

Stina´s world of everything sa...

Fy fabian vad förvirrande vidrigt!

Vera sa...

stina: ja ... tänk hela 6-7 kg med bara tillsatser o skit.

Johanna sa...

Den måste jag få tag i. Men jag är lite tveksam till om jag verkligen vill veta. Jag kör på genomgående ekologisk så det borde inte vara massa tillsatser i det.