onsdag, september 17, 2008

Svenska kvinnor får allt sämre självbild


Pressmeddelande från Bindefeld AB
Jag fick det här pressmeddelandet i dag om att vi kvinnor får allt sämre självkänsla. Det är väl ingen nyhet i sig men problemet är ju att siffrorna i undersökningen talar sitt tydliga språk. På endast tre år har självbilden blivit allt sämre hos fler kvinnor i synnerhet hos de yngre.

Det är också skrämmande att så många kvinnor som 38% undviker lättklädda platser som stranden, bastu och spaanläggningar. Man kan alltså inte njuta av det fantastiska i att ta sig ett bad på sommaren. Jag måste erkänna att jag själv har tillhört de där 38 procenten i många år. Men i våras bestämde jag mig helt enkelt för att skita i den rådande kroppstrenden där magra kroppar hyllas som något ideal. Jag har under många år slarvat med att äta ordentlig och näringsrik mat, motionera och ta hand om mig själv både själsligt och till det yttre. Jag såg inte mina tillgångar som fina bröst, snygga ben och mitt långa vackra hår. (Alla har vi något som vi är nöjda med.) Allt jag såg var att jag inte såg ut som de flashiga brudarna i modemagasinen. Därför hatade jag mig själv. Jag var inte värd att älskas.

Till er härliga tjejer (och killar). Njut av den du är och låt inte de sjuka skönhetsidealen knäcka dig! Ta hand om dig - för det är du värd!

3 kommentarer:

Johanna sa...

Vi måste ge det budskapat till våra unga, att de duger som de är och att kvinnorna de ser i tidningen är omgjorda i datorprogram och inte ser ut så. Något jag gärna skulle vilja jobba med i framtiden. Heja Dove som går i spetsen för att ha alla sorters modeller med i reklamen.

Daniel sa...

Eländiga media med retucherade smala kroppar å vältränade hingstar för män. Men som du sa, bra självskänsla är det man borde eftersträva och lära ungdomar!

Vera sa...

Johanna: Ja, vi måste hålla debatten levande, trots att det känns som om man tretar på i motvind.

Daniel: Skulle vara bra att ha det som ett ämne i skolan.