tisdag, september 02, 2008

Lu Zhou för Åhléns

Åhléns har släppt en limiterad upplaga av produkter signerad av formgivaren Lu Zhou.
Lu Zhou är konstnär och formgivare som är uppväxt i Kina, men bosatt i Sverige sedan åtta år tillbaka.
Till Åhléns ”Autumn Home Collection” har Lu designat ett vitt fat, en vit vas och kuddar dekorerade med bilder av smycken. Lu hämtade inspiration från vardagslivet i hemmet, och annorlunda användning av vardagsprodukter när hon skapade vasen och fatet.

– En vas behöver inte vara bara för blommor! Man kan använda vasen som behållare, eller en display för sina smycken. Min idé med smyckesmönstret är att en vas har en kropp, en keramikkropp, och dekoren på vasen fungerar på samma sätt som smycken fungerar på en människokropp, berättar Lu.
Tekniken bakom dekoren är ett digitalt, grafiskt tryck som placeras på keramiken och bränns fast. Det är inte första gången Lu experimenterar med vaser, smycken och dekoration. När hon gick ut Konstfack förra våren bestod hennes uppmärksammade magisterprojekt av vaser med avtagbara silikonmönster som också kunde användas som smycken.
Det är lusten att leka som är Lus drivkraft när hon arbetar.
– Jag älskar frihet! Jag tycker om att experimentera och leka, inte bara med färg och form utan även med berättelser och kulturer! Jag vill använda min livserfarenhet och berätta historier. Jag tycker om att jobba med funktionell konst.
Du är uppvuxen i Kina men boende i Sverige. Har Sverige influerat dig på något sätt?
– Absolut ! Jag studerade konst i Kina, men när jag kom till Sverige blev jag intresserad av design eftersom Sverige är ett extremt designland. Jag tycker svensk design är väldigt ärlig och det är en inspiration som ändrade mitt liv. Jag ville lära mig mer!


Kudde 395 kr, Vas 795 kr och Skål 595 kr.

2 kommentarer:

Sussi sa...

Snyggt och spännande!

Vera sa...

sussi: yes indeed.