lördag, september 20, 2008

Länge leve maxitrosan!


Lindex, Marc Jacobs och Max Azria style.com
Nu är det dax att damma av de gamla mormorstrosorna. I höst är den rejäla maxitrosan hetare än någonsin. Stringen är alltså helt passé och väldigt 90-tal och passar längst ner i byrålådan.

Maxitrenden startades av de stora modehusen redan i våras. Marc Jacobs gjorde ett nummer av stora retro­trosor väl synliga under transparenta kläder. Nu hakar de stora kedjorna på, senast Lindex med sin ”In between collection”.– Mormorstrosor känns hett. De är det lite Marilyn Monroe-aktiga och gör att man känner sig fin och sexig i dem, säger Lisa Sundström, modechef på tidningen Cosmopolitan, och avslöjar att ett par ur Åhléns baskollektion är favorit bland medarbetarna på redaktionen.

Själv har jag aldrig varit ett stort fan av snöre-mellan-skinkorna-trosor. Det är ju så ohygieniskt. Så hurra säger jag, nu kommer det nog ut mer snygga maxitrosor i alla dess former.

Stringtrosans uppgång och fall
1940-tal. Stringtrosan syns först på stripteasedansöser. Den lär ha uppkommit efter det att New Yorks borgmästare Fiorello LaGuardia beordrat stadens nakendansöser att klä sig mer passande.

1970-tal. Modedesignern Rudi Gernreich skapar en string som slår igenom som badplagg.
1990-tal. Stringtrosans popularitet växer. I dag står modellen för hälften av alla damtrosor som säljs.
2000. Sisqó hyllar den stringtrosbärande kvinnan i sin listhit ”Thong song”.
2004. Flera svenska klädkedjor tvingas rensa i sitt sortiment när medierna uppmärksam­mar att de säljer stringtrosor i barnstorlekar.
Källa: www.stringtrosor.net, ”Underbart!” (K ericsson Wärn)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åååååå, jag har aldrig använt string MEN mormorsvarianten är jag helt klart på!

Trosor ska vara sköna att ha på sig, ju :-)

Vera sa...

maria: exakt. sköna. å det är sannerligen inte string.
kram