onsdag, april 16, 2008

Frankrike förbjuder magra modeller


Det franska parlamentet har godkänt en lag som gör det straffbart att framställa trådsmala modeller som ideal.
Lagen är tänkt att begränsa utbredningen av anorexi bland kvinnor och unga flickor, speciellt inom modebranschen.
Den som bryter mot lagen ska kunna få fängelse i upp till tre år. Lagen ska nu godkännas i senaten innan den kan träda i kraft.
2006 dog den 21-årig brasilianska fotomodellen Ana Carolina Reston efter att ha svultit sig själv till döds. Som en reaktion på dödsfallet förbjöd samma år modeveckan i Madrid att fotomodeller med ett BMI under 18 deltog i showen. Initiativet ledde till att 30 procent av de anmälda modellerna inte kunde medverka.
Om lagen går igenom kommer den också att bekämpa hemsidor som uppmuntrar till anorexi, så kallade pro-ana eller pro-anorexia-sidor. Där skriver unga tjejer om hur man lättast svälter sig själv och uppmuntrar andra att äta så lite som möjligt. (TT)
Fakta om BMI:
• BMI, eller Body Mass Index, är ett mått uträknat utifrån en persons längd och kroppsvikt.
• För att klara gränsen på 18 BMI måste du exemplevis väga minst 56 kilo om du är 175 centimeter lång.
• Världsorganisationen WHO sätter riktmärket för undernärding vid 18,5 BMI.
• Gränsen för svält går vid 15 BMI.
• När Ana Carolina Reston svalt till döds 2006 hade hon ett BMI på 13,21.
Bilder av Stuart Ramsom & Diande Bondereff/Scanpix

15 kommentarer:

Johanna sa...

ÄNTLIGEN, en stor applåd och hoppas att fler länder ta efter. Designer som Stella McCartney är ett föredöme som endast har modeller som är minst stl 38. Någon måste ju ta första steget.

Lolita Loco sa...

Måhända en lag som blir svår att tillämpa i prakten, men ändå ett gigantiskt kliv framåt.

Någonstans måste samhället - vi - börja skapa en motkraft till idealen ingen av oss är bekväma med och som inte har någon kulturell grund annat än ett sorts kollektivt grupptryck.

Bra Frankrike. Bra!

Vera sa...

Heja Stella som går i främsta ledet när det gäller modellerna och miljötänkandet! All credits till henne.

Vera sa...

lolita loco: helt rätt, nägonstans måste man börja.

Anna funderar sa...

Det här är så bra, om inte annat för att frågan kommer upp i ljuset. Även om det blir svårt att kontrollera att lagen efterföljs visar det att frågan tas på största allvar. Det är bara så som kampen mot ätstörningar kan föras.

kåå sa...

Kan förbud verkligen hjälpa? Låter kanske nyliberalt, men det vore ju bättre om vi konsumenter valde att rata prada och dylika märken som marknadsför sig med bilder på ynglingar med insjukna kinder! (eller sjukt vältränade magar)

Fröken Isakson sa...

Hejja frankrike. Alltså de är ju inte fina ens, när de är så läskigt magra. Kollade på Girls of the playboy mansion härromdagen och det slog mig hur friska och sunda de såg ut. (Ja ja jag vet att de är plastiga). Men om man jämför med dagens skådisar och modeller som ser ut som skelett så var ju dessa tjejer helt ok.

leia sa...

pro-anasidorna är riktigt hemska...
har själv haft ätstörningar i 10 år...och att sitta å läsa dessa sidor inspirerar en sååå att gå ner i vikt...snabbast...mest...lättast...
nä...även om det finns modeller som är så smala av naturen att de har ett lägre BMI så tycker jag att det är ett jättebra initiativ....även om målet ändå måste vara att det till slut är allt blandat tillsammans på catwalken. stl 32-48 (ta inte illa upp om mi är utanför den här gränsen....jag drog bara till med nå´t)

kram

Stina´s world of everything sa...

Jag skrev om det där för nästan ett år sedan och förespråkade det starkt.

Det kanske är enda sättet att få tjejer att inte våga svälta sig alltför mycket. FÄngelse låter hårt men inte lika hårt som livet med en ätstörning är.

Och det så många unga tjejer som ser upp till dessa magar modeller.

Är så tacksam för att min egen lillasyster är nöjd med sina vackra, kvinnliga kurvor vid 18år för det var absolut inte jag vid den åldern. Och alla mina modemagasin som präglades av avmagrade modeller - jag dyrkade deras små, bräckliga kroppar.

Så den här lagen är verkligen ett steg i rätt riktning.

Petra sa...

En bra lag! Vilka hemska bilder du visar och då är de ändå inga avskräckande exempel utan från riktiga visningar. Rysligt.

Sanna sa...

Vera,
Läste och skrev om det här ochså idag, jag tycker att man måste få bukt med våra ideal, visst lagar kanske inte är det optimala men trots allt gör det att du inte får använda dig av för smala modeller och redan har Madrid och Milano införskaffat gränser på 18 BMI för att få gå på catwalken , vilket är toppen tycker i allafall jag
Ha en bra kväll

helenamariacecilia sa...

Helt rätt! Fattar inte ens att det ses som ideal att vara så benig och mager (smal är liksom inte rätt ord). Sen är det kanske som sagt svårt att kontrollera, men det är ändå ett ställningstagande, bra!

sara sa...

Hoppas, hoppas att fler länder tar efter Frankrike!

anna sa...

helt klart på tiden!

Anonym sa...

Helt rätt att inte ha dem magraste modellerna.Att ha modeller som är minst stl 38 är bra.Det är ju ett steg i rätt riktning och förebygger att fler unga tjejer/killar får anorexia.
Jag har haft sjukdommen i snart två år och jag säger detta till alla som strävar efter att få sjukdommen. den är inget att sträva efter..att vara frisk och må bra och leva livet det är något att sträva efter.