torsdag, april 17, 2008

Fira våren med en picknick


Skippa de icke miljövänliga papperstallrikarna och plastgafflarna och duka fram delikatesserna på en nystruken duk på valfri gräsmatta och ät dem från porslinstallrikar som på den gamla goda tiden. Maten sköljs med fördel ned med vatten smaksatt med mynta eller citron, alternativt en kall öl eller ett vitt uppfriskande vin.
6 stycken tonfisktomattrianglar
6 brödskivor
2 tomater
Sallad
Tonfiskburk
Kapris
Halv rödlök
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
Peppar
Skär tomater i feta skivor och skiva rödlök i tunna skivor. Blanda ihop olivoljan och balsamvinägern med en krossad vitlöksklyfta. Rör om ordentligt. Skär bort kanterna på tre brödskivor (kanterna kan du spara, torka och ge till en häst du känner), ringla oljeblandningen över bröden, lägg på de resterande ingredienserna och skär kanterna av ytterligare tre brödskivor, ringla olja över dem och använd dem som lock. Dela bröden diagonalt, sätt en tandpetare i mitten och dekorera med exempelvis basilika och en oliv.
6 stycken väldigt smakliga rödpestotriangelsmörgåsar
Halv kruka basilika
5 st. soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
0,5 deciliter riven parmesanost
0,5 deciliter olja
Halv kruka mynta
2 msk pinjenötter
Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och krossa vitlöken. Sätt tomater, vitlök, pinjenötter, riven parmesanost, en halv kruka basilika och en halv kruka mynta i en skål. Mixa med stavmixer. Häll i olivoljan och mixa återigen till en fin smet. Gör som ovan och bred ett tjockt lager pesto på brödskivorna. Dekorera med något fräscht, exempelvis gurka och körsbärstomater.
Couscousröra för fyra
4 st. tomater

0,5 deciliter oliver
1 liten rödlök
2 msk kapris
1 citron
Bladpersilja
Hacka tomater, oliver och rödlök. Koka couscous för fyra personer enligt anvisningarna. Använd grönsaksbuljong istället för salt och häll i några skvättar olja. Låt couscousen svalna medan du blandar ihop alla grönsaker med en halv deciliter olivolja. Klipp bladpersilja och rör ihop den med grönsakerna, couscousen och oljan. Smaka av med peppar och citronsaft. Det går bra att använda bulgur istället för couscous.
Muffinsglasyr för 10 muffins
Gör valfria muffins (choklad, banan, citron, möjligheterna är oändliga) och piffa upp bakverken med lite färggrann glasyr.
3 dl florsocker
Vatten
Karamellfärg
Strössel
Mandelflarn
Dela upp 3 dl florsocker i tre skålar. Häll i 1 msk vatten per skål. Rör ihop och lägg i valfri mängd karamellfärg, en liten droppe räcker för pastelliga färger. Gör glasyren smakligare med att till exempel krossa i mandelflarn eller använda citronsaft istället för vatten.
Recept och bild från tasteline/karin l

7 kommentarer:

Peace in mind sa...

Den inspiration som behövdes idag, middagen fixad liksom...
Skämt å sido, till en studentbuffé i juni kan jag använda det. Tack!

Sincerely Johanna sa...

Vad sugen jag blev på picnic nu. Solen skiner ute och våren är här.

Vera sa...

anna: perfekt för buffén. Är det sonen som tar studenten?

johanna: ja, solen skiner här i tuna oxå. lite kyligt i vinden bara.

Peace in mind sa...

Ja, storsonen tar studenten...

Petra sa...

Oj! En matblogg ;-D De där pestotrianglarna lät jättegoda, har du hittat på själv eller hämtat?

Vera sa...

anna: va kul :D

Petra: Hittat på tasteline. Ska prova recepten senare.

Anonym sa...

Den där Couscousröra ska jag göra. Tack!!!