tisdag, februari 05, 2008

Bokrecension

Jag har varit dålig på att recensera böcker jag läst på sistone. Men nu ska det bli ändring på detta.
Först ut är en roman av göteborgskan Sara Kadefors. Sara har tidigare skrivit den charmiga ungdomsromanen Sandor slash Ida, som belönades med Augustpriset 2002 och som också blev film. Fågelbovägen 32 är hennes första vuxenroman och kom ut hösten 2006. Det ryktas också om att även den här boken ska bli film med Pernilla August i huvudrollen.
Huvudpersonen Karin är en medelålders framgångsrik läkare som bor med sin man och sina två barn på Fågelbovägen i ett trevligt villaområde. På fritiden hjälper hon flyktingar utan uppehållstillstånd med deras medicinska problem.
En dag får hon Katerina från Moldavien som patient. Hon har en allvarlig lunginflammation och arbetar under förfärliga förhållanden som barnflicka och hushållerska hos en familj som låser in henne i källaren på nätterna. Karin grips av Katerinas situation och erbjuder henne en fristad i sitt eget hem. Men inget blir som Karin tänkt sig.

Och det blir spännande, nästan som en deckare. Man undrar över Katerinas hemligheter och man undrar hela tiden hur det ska gå, när situationen blir mer och mer ohållbar. Boken är lättläst och överraskande.
Betyg: VVVVV
http://knuff.se/boecker/sarakadefors/fågelbovägen32

Inga kommentarer: