tisdag, februari 26, 2008

Mulesing - djurplågeri


Bild från Getty
TV4 Kalla Fakta visade härom kvällen ett repotage om den australiensiska ullindustrin som gjorde mig upprörd!
Det har kommit fram att de flesta fårfarmare i Australien använder sig av hemska metoder som mulesing för att få så mycket ull som möjligt av ett får. Mulesing innebär att stora stycken av hud och kött skärs bort från lammens bakdelar med hjälp av stora saxar – helt utan smärtlindring. Detta är en primitiv metod som används med syfte att minska risken för angrepp av fluglarver, trots att det finns metoder att göra detta som är både förnuftiga och humana.
Australiens ullindustri har lovat att fasa ut muleseringen innan 2010. Men nu informerar PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) att Australien fuskar och inte alls avvecklar djurplågeriet.
Många ledande klädföretag som t ex H&M har nu slutat handla med australiensiska ullindustrin. Jag hoppas verkligen att alla klädföretag gör detsamma. Vi som konsumenter kan påverka genom att bara handla där vi vet att sådan ull inte används. Så nästa gång du ser ett vackert plagg, tänk efter och fråga butiken vart dom köper sin ull.

13 kommentarer:

Johanna sa...

Och hur många butiker kommer inte att ljuga och säga att nej vi har inte sån ull i våra kläder. Bättre att handla hos märken som man vet använder fair trade likt Camilla Norrback. Jag litar inte på de stora klädkedjorna för fem öre. Det är barnarbete och djurplågeri som ligger bakom deras produktioner.

Vera sa...

Jo, det är sant att om man vill vara på den säkra sidan så ska man handla fair traide. Men om tex H&M går ut med att man bojkottar den australiensiska ullen så måste man ju lita på detta. Om dom ljuger så kommer det fram i media förr eller senare. Och då ligger dom risigt till. Om vi konsumenter efterfrågar fair trade så måste ju företagen vika sig för den stora massan. Ibland kan man känna sig maktlös inför dom stora företagen men vad vi kan göra är att sprida sådana här uppgifter vidare och uppmana människor att ta reda på fakta bakom dom låga priserna.
Tack för inlägg Johanna. DSet är alltid lika kul att "diskutera" med dig ;)

Vera sa...

johanna: kom på en annan sak. om butiken inte vill svara på frågan vart ullen kommer ifrån eller om "dom inte vet" kan man kontra med att påpeka att så länge dom inte vet så tänker vi bojkotta affären eller märket. ju fler som gör detta dessto bättre!

kattis sa...

Usch, det är verkligen fruktansvärt!! :( Angående din kommentar, ja, det är min hund! :)

Vera sa...

kattis: så fin :)

Stina´s world of everything sa...

Vidrigt, vidrigt, vidrigt ... såg de vidriga australienska ullbönderna. Hur de stoppade in de rangliga fårkropparna i en ståltratt och skar rätt av.

Att vara medveten som konsument är ett val man gör. De flesta är för lata för att ens grunna över om källsorteringen verkligen fungerar. Det gör det oftast inte.

Härom morgonen gick jag upp mot Johannesplan här i sthlm och såg hur Liselott Lööf´s (som vunnit svenska miljöpriset) sopbil blandade glas, kartonger och vanliga hushållssoppor i en sådan där bil som mosar ihop allt. Vilken är katastrof.

Då höll jag banne mig på att dö.

Så bra att du tar upp ett inlägg som får upp läsares ögon.

Ha en fin kväll.

Johanna sa...

Det har du rätt i och tack vare folk som sprider budskapet likt fröken här kan fler bli upplysta och vara med och påverka.

Smartasmia sa...

Amen till det! Fast som Johanna skriver är det svårt som konsument att ha koll. Fullständigt. För jävligt att ens tänka tanken på att göra ett sådant ingrepp. Bra inlägg, pinglan!

Vera sa...

johanna: exakt!

smartasmia: tack kexet ;)

Nika sa...

Pengarna styr. Väljer folk att inte köpa plaggen kommer denna smärtsamma företeelse att försvinna.

Vera sa...

nika: sant.

Anonym sa...

Men så jättefint att man i lilla Sverige efter 80 år av mulesing just nu kommit på hur illa fåren behandlas i Australien man vet ju så mycke bättre än farmarna hur deras får ska skötas men inte vad som e bättre än att bli levande uppätna bakifrån som fåren annars blir av fluglarver.

Erik Askenberger sa...

Hm, dock verkar det inte dom du, vera, har kollat upp alla fakta innan du skrev ditt blogginlägg. Djuren DÖR om man inte utför Mulesing. Så. Temporär smärta (2-3 dagar) för att leva. Eller en konstant smärta i flera veckor, bli uppäten ifrån insidan och dö av infektioner... mitt val skulle nog ligga på 1:an.
Men visst, det är inte kul att se djur lida. Det är inte humant. Men ingenting med Djur är humant. Det är djur.
Jag är inte för mulesing, jag anser bara att det är det enda alternativet (just nu).

Dom andra alternativen som du skrev är mycket mer skonsamma för djuren, är så kallad impregnering. Man doppar fåret/lammet i ett kemiskt bad. Nackdelen med detta är: Man måste göra det minst en gång var tredje månad. Då en liten farm som har ca 4000 får (LITEN) tar det ca 2 veckors heltidsarbete att utföra detta. Det andra som är "negativt" är att djuren inte längre räknas som ekologiska så fort dom kommit i kontakt med kemikalier. Där rök kravmärkningen och alla fina etiketter.

En metod som är under forskning är just nu att man sätter som en liten dosa på svansstumpen som är kvar på djuret. (man klipper ju av svansen på dem...) och denna innehåller en kemikalie som inte flugorna gillar. Skonsamt mot djuret, behöver bara bytas ut i samband med rakning (dvs en gång per år) och därmed relativt billigt. Dock är det som sagt kemikalier som kommer i kontakt med djuret, och gör det till ett oekologiskt djur.

Enda sättet om man vill stoppa detta ingreppet, är att dissa allt som har med ull att göra.

Vore jättekul o höra ett svar från dig. =)

MVH
/Erik